Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Τι επιτρέπεται να τρώτε και τι απαγορεύεται;
22:30 - 21/11/2021
Σήμερα, όπου κι αν κοιτάξει κανείς, από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ μέχρι τα περίπτερα, μπορεί να βρει προϊόντα με την ένδειξη «ελεύθερο γλουτένης» (gluten free).
Η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό μας είναι αν έχει πέσει γενική επιδημία δυσανεξίας στη γλουτένη, και η επόμενη μάλλον αφορά στο το τι ακριβώς είναι τελικά αυτή η γλουτένη και γιατί θα μπορούσε να με βλάψει.
Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη, λοιπόν, είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη, η οποία δίνει την ποθούμενη ελαστικότητα στις ζύμες και καλύτερη υφή στο ψωμί και στα λοιπά αρτοποιήματα. Εξακριβωμένα, η γλουτένη απαγορεύεται ρητώς στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο που προ
Διαβάστε Περισσότερα στο pronews.gr