Φρούτα και Λαχανικά: Τι σημαίνει τελικά το χρώμα τους;
22:50 - 22/08/2021
Η πολύχρωµη παλέτα των φρούτων και λαχανικών είναι υψηλής θρεπτικής αξίας. Γιατί όµως να προτιµήσουµε µια δροσερή πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά από μια πράσινη; Και τι διαφορά έχει το µωβ από το άσπρο λάχανο;
Το χρώμα λοιπόν των λαχανικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα τρόφιμα, οφείλεται σε συστατικά που έχουν έντονο χρώμα και παίζουν τον ρόλο των χρωστικών ουσιών. Τέτοια μπορεί να είναι τα καροτενοειδή, που προσδίδουν το πορτοκαλί χρώμα (καρότα, μάνγκο, κολοκύθα), οι πολυφαινόλες, που χαρίζουν το κόκκινο χρώμα – σε αυτές συγκαταλέγεται και το λυκοπένιο, που… κοκκινίζει τις ντομάτες –, οι ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται το βαθύ μοβ των σταφυλιών και των μούρων, οι γλυκοσινολικές ενώσεις
Διαβάστε Περισσότερα στο pronews.gr